Штучний інтелект: за чи проти?

 

Штучний інтелект: за чи проти?

У той час поки штучний інтелект має величезний потенціал, щоб змінити спосіб у який ми живемо та працюємо, є ризик, що нова технологія може бути легко використана злочинцями, терористами чи країнами з тоталітарним режимом.

Дослідники академій та некомерційних організацій опублікували доповідь “Malicious Use of Artificial Intelligence” (“Шкідливе використання штучного інтелекту”), щоб дослідити як зміниться світ під впливом штучного інтелекту за наступні 5-10 років.

Є велика ймоірність неправомірного використання, тому ті, хто створюють системи штучного інтелекту повинні робити все, щоб її зменшити. Також уряди мусять розглядати прийняття нових законів для захисту громадян та організацій, щоб запобігти експлуатації цієї нової технології.
Автори зазначили, що штучний інтелект є технологією подвійного призначення, тому переконують політичних діячів та дослідників працювати разом. Таким чином легше визначити як саме штучний інтелект може використовуватись в шкідливих цілях і які запобіжні заходи варто прийняти.
Однією з важкодосліджуваних областей було навчання з підкріпленням, де штучний інтелект був протестований без людських прикладів чи керівництва, щоб досягти рівня надлюдського інтелекту. Доповідь визначила кількість областей, де штучний інтелект міг використовуватися в шкідливих цілях:
- хакери використовували синтез мовлення з метою видати себе за об’єкт важливого значення;
- дрони з ПЗ розпізнавання облич були запрограмовані проти людських інтересів;
- штучний інтелект використовувався хакерами для пошуку експлоїтів в коді.
Існує ще багато інших можливих варіантів подій, що можуть цілком трапитися в наступні 5 - 10 років.
Дослідник Науково-дослідницького інституту Оксфордського університету Майлс Брандач (Miles Brundage) запропонував додаткову інформацію щодо аспектів безпеки штучного інтелекту:
“Штучний інтелект вплине на загальну картину загроз для громадян, організацій та держав - не важливо чи це кримінальні професійно підготовлені машини для взлому або фішингу на людському рівні діяльності чи ліквідація спостереження за приватним життям, репресій та профілювання - повний обсяг впливу на безпеку є значним. Часто системи штучного інтелекту не просто досягають людського рівня продуктивності, але й перевершують його. Це проблемно, проте необхідно розглянути наслідки хакерства надлюдського рівня, спостереження, дію і фізичну цільову ідентифікацію, оскільки можливості штучного інтелекту є набагато масштабнішими, ніж людська праця.”
Доповідь висвітлює значну частину уявлень про те, як може бути експлуатований штучний інтелект. Перш ніж реалізовувати цю систему, варто ретельно її дослідити, щоб краще зрозуміти як ця нова технологія може бути використана проти нас в найближчому майбутньому.

    Комментарии